wat zijn gedachtenWat zijn gedachten?

Gedachten zijn interpretaties. Zie ze als een soort ondertiteling van iets dat om ons heen gebeurt. Het interpreteert iets dat we horen, zien, ruiken of proeven. Het denken is gevormd door onze conditioneringen en situaties die we in het verleden hebben meegemaakt.

Een korte uitleg

Onze hersenen produceren de gedachten dus op basis van onze ervaringen uit het verleden. Ruik je een lekkere appeltaart zoals je lieve oma die vroeger maakte, dan zal dit waarschijnlijk positieve gedachten en dus ook positieve gevoelens voortbrengen. Zie je een luguber type op straat lopen die je doet denken aan het moment dat je werd overvallen in Spanje, dan zal je brein waarschijnlijk negatieve gedachten en negatieve gevoelens als angst brengen.

Nou zijn positieve gedachten vaak niet zo storend. Maar, zoals je waarschijnlijk al hebt ervaren, zijn negatieve gedachten behoorlijk vervelend. Een aantal voorbeelden van veel voorkomende negatieve gedachten zijn: “ik kan dit niet”, “ik ben niet goed genoeg”, “ik doe altijd alles verkeerd”, “waarom zij wel en ik niet”, “ik moet altijd alles goed doen”.

Geen controle op het denken

Ze komen luk raak en te pas en te onpas op. Zomaar. Uit het niks worden ze geproduceerd door je hersenen. En dus gebaseerd op je verleden. Ga er maar eens voor zitten om ze te observeren. Als je dat doet, dan kun je jouw verstand / het denken gaan ‘zien’. En dan kun je ook gelijk zien dat je er totaal geen controle op hebt. Ze komen en gaan gewoon en de meeste gekke ideeën komen in je hoofd op.

TIP!: Ga maar eens zitten met een velletje papier en een pen voor je. Doe je best om alle gedachten die door je hoofd heen geen vast te leggen. Je mag stoppen als je al jouw gedachten hebt opgeschreven ;).

Je bent niet het denken

Als gedachten komen en gaan en lukraak dingen labelen of ondertitelen in jouw leven en je hebt er totaal geen controle op, dan kun je zeggen dat je gedachten niet bent. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet.

Wat zijn gedachten: de conclusie

Gebrabbel van je hoofd. Een over ontwikkeld deel van ons lichaam dat we gewend zijn om continue de overhand te laten nemen, door alles te willen analyseren en te begrijpen met het hoofd.

Het denken is een stuk gereedschap dat we lang niet altijd kunnen gebruiken. Uiteraard is het wel handig wanneer we kennis nodig hebben uit het verleden bijvoorbeeld. Een hamer gebruik je om een spijker de muur in te slaan, een koekenpan om een eitje te bakken en je denken om bijvoorbeeld een wiskundig probleem op te lossen.

We zijn gewend om het denken veel te veel in te zetten. Pas als we het denken kunnen observeren en kunnen accepteren dat we het denken niet kunnen controleren of sturen, zullen we minder last hebben van het denken.

De vraag is dus: hoe serieus moeten we ons denken eigenlijk nemen, als we het toch niet kunnen controleren en sturen!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van onze online cursus die je helpt met het accepteren en loslaten van je negatieve gedachten?

JA, dat wil ik!>>